Bästa badkarsblandaren

Att köpa en badkarsblandare är inte alltid så enkelt, eftersom det finns en del olika modeller att välja mellan. Här har vi samlat tre olika badkarsblandare. Oavsett om du letar i premium-, prisvärd- eller budgetsegmentet så kan du med stor sannolikhet hitta en som passar dig här.

Fix Hemma drivs tack vare våra besökare. Vi kan komma att få en provision från butikerna som nämns i artikeln

PlaceringProduktPassar
1HANSGROHE Ecostat ComfortDig som söker ett premiumalternativ
2HANSGROHE Ecostat 1001 CLDig som söker ett prisvärt alternativ
3GELIA GeyserDig som söker ett budgetalternativ

Topp 3 bäst i test badkarsblandare 2021

HANSGROHE Ecostat Comfort – Premium

Vinnaren i premiumsegmentet är Hansgrohe Ecostat Comfort. Denna badkarsblandare har ett C/C-avstånd på 160 mm och ett nedåtriktat utlopp. Den har ljuddämpare, backventil och av/omställningsventil.

Här finns även säkerhetsspärr vid 38 grader. Utloppspipen är fast och den har ett utsprång på 152 mm. Denna badkarsblandare är lämpad för genomflödesvärmare, och den monteras på vägg. Dessutom ingår smutsfilter.

Denna badkarsblandare är tillverkad i mässing, och färgen är krom. Den är termostatisk, med omkoppling, och KIWA-certifierad. Den nominella innerdiametern är ½ tum. Det här är en väldigt högkvalitativ och pålitlig badkarsblandare. Det enda man möjligen kan reagera på här är det något höga priset, men då är det också en väldigt bra badkarsblandare.

Fördelar:

 • Ljuddämpare
 • Backventil
 • Säkerhetsspärr vid 38 grader
 • Smutsfilter ingår
 • KIWA-certifierad
 • Högkvalitativ
 • Pålitlig

Nackdelar:

 • Möjligen något dyr

HANSGROHE Ecostat 1001 CL – Prisvärd

Vinnaren i prisvärdsegmentet är Hansgrohe Ecostat 1001 CL. Denna badkarsblandare har C/C 160, en temperaturspärr vid 40 grader och en nedåtriktad utloppsplacering. Utloppspipen har ½ tums dimension och ett utsprång på 176 mm.

Flödesmängden för utloppspipen är 20 liter per minut, och för handdusch är flödesmängden 17 liter per minut. Denna badkarsblandare är tillverkad i mässing och den har ett glansigt kromutseende. Den är även KIWA-certifierad.

Denna badkarsblandare monteras på väggen, den har en kall blandarkropp och omkastare. Detta är en mycket prisvärd badkarsblandare som håller hög kvalitet.

Fördelar:

 • Temperaturspärr vid 40 grader
 • KIWA-certifierad
 • Mycket prisvärd
 • Hög kvalitet

Nackdelar:

 • Inga nackdelar

GELIA Geyser – Budget

Vinnaren i budgetsegmentet är Gelia Geyser. Denna badkarsblandare håller ett mycket lågt pris, men är trots det snygg med sitt klassiska utseende. För den som vill ha en gammeldags eller lite annorlunda design så kan denna badkarsblandare vara ett väldigt bra val.

Detta är en 2-greppsblandare med centrumavstånd 150 C/C. Den har keramisk tätning, och levereras med extra tillbehör för att få blandare i krom/guld. Ytbehandlingen är förkromad, och badkarsblandaren monteras på vägg. Den är dock inte termostatisk, och har ingen omkoppling.

Det här är en enklare modell av badkarsblandare så framför allt har en snygg design och ett lågt pris. För den som vill ha en modern badkarsblandare, antingen när det gäller utseende eller funktioner, så är detta inte rätt val. Men för den som vill ha en enkel eller billig badkarsblandare, eller en med en snygg gammeldags design, så kan detta definitivt vara ett bra val.

Fördelar:

 • Väldigt lågt pris
 • Snygg design
 • Extra tillbehör för att få den i krom/guld

Nackdelar:

 • Inte termostatisk
 • Ingen omkoppling

Köpguide till bästa badkarsblandaren 2021

Att köpa badkarsblandare kan verka enkelt till en början, men när man sedan upptäcker att utbudet är stort och att allt från funktioner till utformning kan variera en hel del, då känns det förmodligen allt annat än enkelt.

Generellt kan man säga att alla badkarsblandare gör det de ska, och dessutom går det trots allt att byta om man inte skulle bli nöjd med den man väljer. Men det kan bli onödigt dyrt att prova sig fram till rätt badkarsblandare, och det bästa är alltid att faktiskt ta reda på det man behöver veta först – och inte minst fundera över vad man vill ha.

Här kommer vi att gå igenom en del av det som kan vara bra att tänka på när man ska köpa badkarsblandare – allt från funktioner och utformning till montering och prisklass och allt däremellan. 

Badkarsblandare cc – vad tänka på?

CC står för center to center men på svenska kallar man det ofta centrum/centrum, centrumavstånd, CC-mått eller centrum till centrum. Detta begrepp används inte enbart när det gäller badrum och blandare, så enkelt förklarat kan man säga att det är avståndet från en punkt till en annan – till exempel avståndet mellan två skruvhål, mellan två muttrar och liknande.

Anledningen till att detta är viktigt att hålla koll på när man köper badkarsblandare är helt enkelt för att badkarsblandare har olika mått. För att vara säker på att badkarsblandaren kommer passa så är det alltså viktigt att ta reda på vad som gäller i ditt badrum, om du inte redan vet det.

I Sverige är standarden 160 CC, medan europastandard är 150 CC. Sannolikheten är alltså stor att det är 160 CC som gäller i ditt badrum, men det är inte helt säkert – 150 CC förekommer också. När du köper badkarsblandare finns båda måtten att välja mellan, vilket är en fördel eftersom du kan hitta det du behöver – men det innebär också att du behöver se till så att du väljer rätt.

Badkarsblandare placering – vad tänka på?

En badkarsblandare bör placeras mellan 70 och 90 centimeter från golvet, det finns dock ingenting som säger att den måste placeras exakt så. Det finns en del variationer, och beror även på hur badrummet och badkaret ser ut.

Det finns även badkarsblandare som placeras på badkarskanten, så kallade sargmonterade badkarsblandare. Badkarsblandaren måste alltså inte placeras på väggen, utan föredrar man att ha den på badkaret så finns det även sådana modeller.

Badkarsblandare svart – vad tänka på?

När det gäller färgen på badkarsblandaren så är det helt och hållet en smaksak. Om du vill ha en svar badkarsblandare så finns det många sådana att välja mellan. En svart badkarsblandare kan till exempel bli ett annorlunda inslag i badrummet, eller matchas med andra svarta detaljer.

Generellt kan man säga att en svart badkarsblandare passar bäst om något annat i badrummet är svart – en del, eller allt, kakel till exempel. Men det här är som sagt en smaksak och vill man ha en svart badkarsblandare så finns det många sådana.

Badkarsblandare billig – vad tänka på?

Först och främst – alla badkarsblandare har samma syfte, de gör samma sak. Oavsett vilken badkarsblandare du väljer, och i vilken prisklass, så får du en badkarsblandare som gör sitt jobb. Även om kvaliteten förstås kan variera mellan olika prisklasser så kan du med stor sannolikhet använda badkarsblandaren en lång tid framöver även om du köper en billig.

Det du främst kommer att märka när det gäller prisklassen är skillnaden mellan funktionerna och egenskaperna. Även om billiga badkarsblandare kan ha en del funktioner så är de sällan lika många, och kanske inte heller lika bra.

Här handlar det alltså helt om vad du vill ha. Om du känner att det räcker med en enklare badkarsblandare, då kan du med fördel välja en billig. Utbudet blir ändå stort och du kan hitta en del funktioner, om än inte lika många som bland dyrare alternativ. Om du däremot känner att du vill ha någon specifik funktion, då kan du behöva spendera lite mer.

Byta badkarsblandare själv – vad tänka på?

Du får byta badkarsblandare, och andra blandare, själv. Det kan dock vara en fördel att anlita en rörmokare. Det är inte särskilt svårt att byta blandare, och det kan kännas onödigt att lägga ut pengar på det. Skulle det hända något däremot, då kan det bli krångligare med försäkringsbolaget om du har gjort det själv.

Det är förstås inte alls säkert att det kommer uppstå några problem, och det kan lika gärna göra det om en rörmokare har gjort jobbet – det kan till exempel handla om produktfel eller liknande. Men skulle något gå sönder så kan det bli både kostsamt och besvärligt, och då är det förstås en fördel om det inte blir några problem med försäkringen åtminstone. Så för att minska risken för sådana problem om olyckan skulle vara framme, så kan det vara en bra idé att välja att anlita en rörmokare.

Med det sagt så får du som sagt göra jobbet själv om du vill det, och det är förstås bara du själv som kan avgöra hur du vill göra. Det är förstås inte säkert att någonting skulle bli fel heller. Det kan dock vara en bra idé att fundera ett extra varv innan man bestämmer sig för att göra denna typ av jobb själv.

Vad ska man tänka på när man väljer badkarsblandare?

När du ska köpa en badkarsblandare bör du främst fundera över två saker – vad du behöver, och vad du vill ha. Börja med att ta reda på CC-mått och liknande, om det är någon speciell modell som är bättre lämpad – eller kanske snarare tvärtom, någon som inte fungerar.

När du vet vad du kan välja mellan så är det dags att börja fundera över vad du vill ha, vad du själv föredrar helt enkelt. Det finns väldigt många olika modeller när det gäller badkarsblandare, så fundera över allt – utformning, funktioner, prisklass, färg och så vidare.

Kanske vill du helst ha en svar badkarsblandare? Kanske föredrar du en sargmonterad modell? Kanske vill du ha en som är så billig som möjligt? Eller en med smarta funktioner?

När du vet vad du vill ha så blir det förmodligen betydligt enklare att hitta det. Tänk dock på att desto fler önskemål du har, desto högre pris kan du få räkna med. Om du däremot tycker att ett lågt pris är viktigast så kan du inte räkna med allt för många funktioner, utan kanske främst en badkarsblandare som gör det den ska.

Nästa steg är förstås att börja leta efter en badkarsblandare. Se till att läsa på ordentligt om olika modeller, läs omdömen om sådana finns, jämför olika badkarsblandare och fråga återförsäljare om du funderar över något. Många butiker kan även hjälpa dig med rådgivning om du är osäker på vilken modell som passar bäst i ditt badrum.

Ta gärna god tid på dig när du ska välja badkarsblandare, framför allt om du har tänkt köpa en lite dyrare modell. Skulle du köpa fel så går det förstås att byta ut den senare, men det innebär både onödigt mycket pengar och onödigt besvär. Försök istället att välja rätt badkarsblandare redan från början, och fundera några varv extra innan du bestämmer dig.

Lämna en kommentar