Bästa handdukstorken

En handdukstork är praktisk på flera sätt, inte minst för att den erbjuder en perfekt plats att hänga upp handdukar och badlakan på men också för att den hjälper till att torka dem – och även annat. Det finns dock en del olika varianter när det gäller handdukstorkar, och här har vi valt ut tre olika som alla är riktigt bra. Oavsett om du söker en premium-, prisvärd- eller budgethanddukstork så hittar du det här.

Fix Hemma drivs tack vare våra besökare. Vi kan komma att få en provision från butikerna som nämns i artikeln

PlaceringProduktPassar
1SOMATHERM Solvik LS-1200-BCDig som söker ett premiumalternativ
2PAX Flex IDig som söker ett prisvärt alternativ
3PAX TR55-iDig som söker ett budgetalternativ

Topp 3 bäst i test handdukstork 2021

SOMATHERM Solvik LS-1200-BC – Premium

Vinnaren i premiumsegmentet är Somatherm Solvik LS-1200 BC. Denna handdukstork har en smal, stram och stilren form som gör att den passar perfekt i de flesta badrum.

Styrningen har en 2-polig brytare, och här finns även en energisparfunktion. Temperaturen kan regleras i fem olika steg, från 20 procent till 100 procent av effekten. Med den inbyggda timern kan tiden ställas in mellan 2 och 10 timmar. Det här innebär en besparing på mellan 20 och 98 procent av elförbrukningen.

Effekten är 135 watt, den nominella märkspänningen är 230 volt och storleken 121,5 x 52,5 x 11,5 centimeter. Det här är en riktigt högkvalitativ och effektiv handdukstork. För att nämna någon nackdel så är den ganska dyr, om än värd sitt pris.

Fördelar:

 • Smal och stilren form
 • Energisparfunktion
 • Reglerbar temperatur
 • Inbyggd timer
 • Högkvalitativ
 • Effektiv

Nackdelar:

 • Något högt pris

PAX Flex I – Prisvärd

Vinnaren i prisvärdsegmentet är PAX Flex I. Denna smidiga handdukstork passar perfekt i ett mindre badrum, eller för den som av andra anledningar föredrar en smidig handdukstork.

Just denna modell har fyra armar, men den finns också med sex armar om du behöver lite mer utrymme. Armarna är flexibla och när de är placerade mot väggen tar handdukstorken i princip ingen plats alls.

En annan fördel är att denna modell kan styras via en app, och dessutom har den en intelligent repetetiv Momento II-timer. Handdukstorken har ett separat kopplingshus som gör elanslutningen enkel.

Den maximala effekten är 40 watt, vikten 3,5 kg och storleken 51 x 56 x 11,2 centimeter. Det här är en väldigt prisvärd, högkvalitativ och effektiv handdukstork.

Fördelar:

 • Smidig
 • Flexibla armar
 • Kan styras via app
 • Timer
 • Mycket prisvärd
 • Hög kvalitet
 • Effektiv

Nackdelar:

 • Inga nackdelar

PAX TR55-i – Budget

Vinnaren i budgetsegmentet är PAX TR55-1. Denna handdukstork har trots sitt låga pris många fördelar. Den har ett kromat utförande och en intelligent och repetetiv Momento II-timer.

Denna handdukstork är smidig och tar inte upp mycket plats alls. Den har ett separat kopplingshus som gör elanslutningen enkel, och effekten är endast 40 watt. Zinkfästena är vändbara, elanslutningen dold och handdukstorken kan styras via en app. Storleken är 75 x 46 x 11,3 centimeter.

Fördelar:

 • Lågt pris
 • Timer
 • Smidig
 • Enkel elanslutning
 • Vändbara zinkfästen
 • Dold elanslutning
 • Kan styras via app

Nackdelar:

 • Inga nackdelar

Köpguide till bästa handdukstorken 2021

Handdukstorkar finns i många olika storlekar, utformningar och med olika funktioner. Det kan göra det svårt att veta vad man bör välja. Vilken utformning är egentligen bäst? Vilka funktioner behöver man? Och hur stor handdukstork är lagom?

Egentligen behöver det inte vara så svårt att välja. Det handlar egentligen främst om att utgå från vad man behöver, men också vad man vill ha. När det gäller storlek så handlar det i princip enbart om behov, men självklart har badrummets storlek också en viss betydelse.

De flesta handdukstorkar är dock smidiga, så även i ett mindre badrum kan man få plats med en handdukstork. Ofta handlar det snarare om hur mycket plats man har på väggen, eftersom det är där handdukstorken ska sitta.

Har man behovet av en större handdukstork men ingen plats för en större modell så kan det ibland fungera med en annan utformning. En handdukstork sitter antingen mot väggen, eller är en av en flexibel modell med ”armar”. Den sistnämnda kan vara ett bra alternativ om man har ont om plats, de tar visserligen upp lite mer plats i rummet när de används, men infällda mot väggen tar de knappt upp någon plats alls.

Även om det sällan brukar vara särskilt svårt att välja handdukstork när man väl vet vad det finns för olika modeller, så finns det förstås sådant som kan vara bra att tänka på. Här kommer vi därför att gå igenom en del av dessa saker, till exempel olika modeller och annat som kan vara bra att veta när man köper handdukstork.

Handdukstork vattenburen – vad tänka på?

Om man har ett vattenburet värmesystem i bostaden så kan man välja en vattenburen handdukstork. Detta har förstås en del fördelar, till exempel att det blir billigare att använda handdukstorken.

En del väljer även att använda vattenburna handdukstorkar i stället för element i badrummet. Självklart kan handdukstorken även få fungera som såväl värmekälla som handdukstork, och på så sätt får handdukstorken flera funktioner.

Handdukstork elektrisk – vad tänka på?

Om du inte har ett vattenburet värmesystem i din bostad så är det elektrisk handdukstork som gäller. Generellt kan man säga att det inte finns några större skillnader mellan vattenburna och elektriska handdukstorkar. Ofta är det som sagt billigare att använda en vattenburen modell, men går även att välja en hyfsat energisnål modell om man köper en elektrisk handdukstork.

Varför ska man ha en handdukstork?

Det finns väldigt många fördelar med en handdukstork. Det mest självklara är förstås att de används för att torka handdukar, våta kläder och annat. De kan även användas för upphängning när de är avstängda. När de inte används tar de knappt någon plats alls, så det är knappast en nackdel att ha en handdukstork – den kommer förmodligen inte att vara i vägen eller vara störande på något sätt.

Många väljer även att använda en vattenburen handdukstork som värmekälla i badrummet, eftersom det ofta är ett praktiskt och prisvärt alternativ till element. Några andra fördelar med handdukstorkar är till exempel att de fungerar som avfuktare, och på så sätt kan förhindra framtida fuktskador, samt minskar dålig lukt.

Har man en del badrumsinredning i trä så minskar man även risken för att den blir förstörd av fukt, om man har en handdukstork. Men den vanligaste anledningen till att man skaffar en handdukstork är kanske ändå för att kunna använda varma, sköna handdukar efter dusch eller bad – och sedan snabbt kan torka dem på handdukstorken när man är klar.

Vad kostar en handdukstork?

Det finns handdukstorkar i många olika prisklasser, från någon femhundring och upp till 20 000 kronor ungefär. Generellt kan man säga att de dyraste modellerna sällan är nödvändiga – ofta räcker det med en handdukstork för några tusenlappar.

Men det här beror förstås helt på vad man behöver, och vad man vill ha. För den som bara behöver en mindre och enklare modell så finns det många billiga modeller att välja mellan, men behöver man en mer avancerad modell så kan det vara värt att spendera lite extra.

Vad ska man tänka på när man väljer handdukstork?

Först och främst bör man bestämma sig för om man ska ha en vattenburen eller en elektrisk handdukstork. Om man inte har något vattenburet värmesystem så är en vattenburen handdukstork förstås inget alternativ. Om man däremot har det så kan detta vara ett bra alternativ däremot.

Därefter bör man bestämma vilken storlek och utformning man vill ha. Det finns väldigt många olika modeller att välja mellan, och det här är främst en smaksak. Utgå från vilket behov du har – är ni en större familj kanske en större handdukstork är nödvändig, men bor du ensam räcker det kanske med en mindre.

Självklart beror det även på hur badrummet ser ut, och hur stort det är. Förutom storleken på handdukstorken kan även utformningen ha betydelse, ibland kanske en smidig modell man flexibla armar passar bättre till exempel. Så ta en titt på ditt badrum, kolla ut vart den ska placeras och mät. Se till att välja en handdukstork som får plats i badrummet, och allra helst på den plats du har valt ut.

Det finns också en del olika funktioner, en del handdukstorkar är appstyrda till exempel och en del har timer. Fundera över vilka funktioner du vill ha, om det finns någon som känns viktig för dig.

Därefter är det bara att börja kolla runt, läsa på om olika handdukstorkar och jämföra olika alternativ. Välj den modell som passar såväl ditt badrum som dig bäst. Det viktigaste är alltså att utgå från hur ditt badrum ser ut, vilken modell som fungerar där och vad du själv föredrar.

Lämna en kommentar