Bästa miniköket

Ett minikök kan behövas vid många tillfällen, och på många platser. Det kan vara i det lilla hemmet, i gäststugan, i fritidshuset eller i båten till exempel. Ett minikök har många fördelar, och den största är förstås att det är litet och smidigt. Det tar inte upp mycket plats, men kan ändå vara väldigt användbart där det inte finns något kök sedan innan och där ett större inte får plats. Att hitta rätt minikök kan dock vara svårt, och för att göra det enklare så har vi tagit fram tre olika minikök. Oavsett om du letar efter ett i premium-, prisvärd- eller budgetklass så hittar du det här.

Fix Hemma drivs tack vare våra besökare. Vi kan komma att få en provision från butikerna som nämns i artikeln

PlaceringProduktPassar
1INTRA Collection CK 1200Dig som söker ett premiumalternativ
2INTRA Collection CK 1000Dig som söker ett prisvärt alternativ
3INTRA CK1002-UPDig som söker ett budgetalternativ

Topp 3 bäst i test minikök 2021

INTRA Collection CK 1200 – Premium

Vinnaren i premiumsegmentet är Intra Collection CK 1200. Det här praktiska, lilla miniköket är bara 90 x 120 centimeter stort men har trots det allt du behöver. Här finns diskbänk, spis, kylskåp och bänkskåp. Det kompakta utförandet gör att detta minikök passar perfekt i mindre utrymmen.

Kokplattorna är placerade på höger sida, och intill den finns en diskbänk i rostfritt stål med en stor disklåda och utslagstratt samt vattenlås. Blandare ingår dock inte. Kylskåpet har en volym på 120 liter, frysfack, dörrinredning samt grönsakslåda.

Skåpet är i vitlackerad stålplåt och har utrymme för el- och vatteninstallationer. Spisen har 7-läges strömbrytare, två kokplattor på 1000 watt och 1200 watt, signallampa och en 60 minuters timer.

Kylskåpet är kompressordrivet och freonfritt, och det har halvautomatisk avfrostning. Elanslutningen är 220/240 volt, 1-fas och 10 A. Strömförbrukningen är 0,58 kWh per dygn och kokplattornas diameter är 14,5 respektive 18 centimeter. Det här är ett högkvalitativt, smidigt och praktiskt minikök – men till ett något högt pris.

Fördelar:

 • Diskbänk, spis, kylskåp och bänkskåp
 • Kompakt utförande
 • Två kokplattor
 • Diskbänk i rostfritt stål
 • Stor disklåda
 • Kompressordrivet kylskåp
 • Halvautomatisk avfrostning (kylskåp)
 • Hög kvalitet

Nackdelar:

 • Blandare ingår inte
 • Något högt pris

INTRA Collection CK 1000 – Prisvärd

Vinnaren i prisvärdsegmentet är Intra Collection CK 1000. Detta kompakta minikök har diskbänk, spis, kylskåp och bänkskåp. Till vänster finns två spisplattor, diskbänken är i rostfritt stål och det finns en stor disklåda och vattenlås men blandare ingår inte.

Kylskåpet har en volym på 120 liter, frysfack, dörrinredning och grönsakslåda. Skåpet är i vitlackerad stålplåt och har utrymme för el- och vatteninstallationer. Spisen har 7-läges strömbrytare, två kokplattor på 1000 och 1200 watt, signallampa samt 60 minuters timer.

Kylskåpet är kompressordrivet och freonfritt, och har dessutom halvautomatisk avfrostning. Elanslutningen är 220 / 240 volt, 1-fas och 10 A och strömförbrukningen är 0,58 kWh per dygn. Detta är ett praktiskt och fint minikök av hög kvalitet, men med en aning högt pris.

Fördelar:

 • Kompakt och smidigt
 • Diskbänk, spis, kylskåp, bänkskåp
 • Två spisplattor
 • Diskbänk i rostfritt stål
 • Stor disklåda
 • Halvautomatisk avfrostning (kylskåp)
 • Hög kvalitet

Nackdelar:

 • Blandare ingår inte

INTRA CK1002-UP – Budget

Vinnaren i budgetsegmentet är Intra CK1002-UP. Detta minikök på 60 x 100 centimeter har diskbänk, kylskåp och bänkskåp – dock inga spisplattor, och blandare ingår inte. Det är väldigt kompakt och smidigt och passar bra i trånga utrymmen.

Diskbänken är i rostfritt stål, och har en stor disklåda och vattenlås. Kylskåpet är kompressordrivet och freonfritt med halvautomatisk avfrostning. Det har en volym på 120 liter, frysfack, dörrinredning och grönsakslåda.

Skåpet är i vitlackerad stålplåt med utrymme för el- och vatteninstallationer. Elanslutningen är 220 / 240 volt, 1-fas och 10 A och strömförbrukningen är 0,58 kWh per dygn. Detta är ett högkvalitativt, smidigt och väldigt fint litet minikök, men med ett något högt pris – med tanke på att varken blandare eller spisplattor ingår här. Det kan dock ändå vara ett bra val för den som behöver ett minikök utan spisplattor, som rymmer mycket på en liten yta.

Fördelar:

 • Litet och smidigt
 • Diskbänk, kylskåp och bänkskåp
 • Diskbänk i rostfritt stål
 • Stor disklåda
 • Halvautomatisk avfrostning (kylskåpet)
 • Hög kvalitet

Nackdelar:

 • Inga spisplattor
 • Ingen blandare

Köpguide till bästa miniköket 2021

Ett minikök är smidigt och praktiskt när man behöver ett kök på en liten yta – till exempel i fritidshuset. Att välja minikök är dock inte alltid det enklaste. Självklart är det viktigt att miniköket erbjuder mycket på sin lilla yta, men utöver det kan man ha andra kriterier.

Det finns väldigt många olika minikök, med olika fördelar. Vilket som är rätt för dig beror helt på vad du behöver, och vad du vill ha. Det kan alltså vara en bra idé att börja med att fundera över detta, innan man börjar leta efter rätt minikök.

För att göra det lite enklare för dig att hitta rätt så kommer vi här att gå igenom sådant som kan vara bra att tänka på när man ska köpa ett minikök.

Minikök med induktionshäll – vad tänka på?

Det finns som sagt många olika minikök, och en variant är minikök med induktionshäll. Föredrar man induktionshäll så kan dessa förstås vara ett bra alternativ. Här handlar det som sagt främst om vad man föredrar.

Minikök med ugn – vad tänka på?

Även om det är vanligast med minikök utan ugn så finns det faktiskt en hel del alternativ med ugn. En nackdel är dock att dessa kostar en hel del, kanske till och med dubbelt så mycket som ett minikök utan ugn – eller ännu mer.

Ett alternativ kan vara att köpa ett minikök utan ugn, och komplettera med en liten och smidig miniugn. Dessa kräver dock att det finns någonstans att ställa den, och då bör det finnas utrymme för en bänk eller liknande intill – eller i närheten av – miniköket. Finns platsen så kan detta dock vara ett prisvärt alternativ.

Minikök till sommarstuga – vad tänka på?

Ett minikök passar perfekt i en mindre sommarstuga, där det inte finns plats för något större kök. Det kan också användas som ett mer prisvärt alternativ till att sätta in ett vanligt kök, om man tycker att det räcker med ett minikök.

Det handlar som sagt främst om vad man föredrar. I en större sommarstuga bör man kanske främst fundera över huruvida minikök är rätt val eller inte – finns det plats kan det vara betydligt mer praktiskt med ett vanligt kök. Men självklart kan miniköket även kompletteras med flera bänkytor, ett större kylskåp och liknande.

Fundera främst över vad du behöver, och vad du vill ha, när du köper ett minikök till sommarstugan. Behöver du ett minikök med ugn till exempel, eller klarar du dig utan ugn? Har du plats för en separat ugn så kan du köpa ett minikök utan ugn och ha en miniugn på en bänk intill, men om inte så kanske ett minikök med ugn är rätt val.

Minikök utan plattor – vad tänka på?

Om man inte behöver några plattor så finns det även många minikök utan plattor. De innehåller vanligtvis diskbänk, kylskåp och skåp – men detta kan förstås variera. Behöver man inga plattor så är detta förmodligen ett bra val, då kan miniköket bli ännu smidigare, alternativt erbjuda mer yta till annat.

Innan du bestämmer dig bör du dock fundera över om du verkligen inte har, eller kommer ha, behov av några plattor. Kan de behövas inom en ganska snar framtid så kanske det är bättre att välja ett minikök med plattor, men om inte så är det förstås smartare att ta en modell utan plattor.

Vad ska man tänka på när man väljer minikök?

Som vi har nämnt tidigare så handlar det helt om vad du behöver och vad du vill ha. Börja alltså med att fundera över detta. Vad behöver du ha i ditt minikök – behöver du plattor, ugn, kylskåp, diskbänk och skåp? Kanske bara en del av detta, eller kanske mer än så?

Därefter kan det vara bra att fundera över om du ska välja ett minikök som har precis allt du behöver, eller komplettera med något. Om du till exempel vill ha ett minikök med ugn så kan det bli väldigt dyrt, men ett mer prisvärt alternativ kan vara att välja ett minikök utan ugn och sedan komplettera med en miniugn. Då krävs det dock att du har någonstans att ställa miniugnen.

När du har kommit fram till vad du behöver och vill ha så är det dags att börja kolla runt. Läs på ordentligt och jämför olika alternativ, för att hitta det minikök som passar dig bäst och som bäst uppfyller dina behov och önskemål.

Lämna en kommentar