Bästa skruvstycket

Ett skruvstycke är nästan ett måste hos alla hemmafixare. Oavsett om man snickrar, meckar eller gör något helt annat så kan ett skruvstycke komma till användning. Här har vi valt ut bästa skruvstycket i tre kategorier, så oavsett om du söker ett premium-, prisvärt- eller budgetskruvstycke så kan du hitta något som passar.

Fix Hemma drivs tack vare våra besökare. Vi kan komma att få en provision från butikerna som nämns i artikeln

PlaceringProduktPassar
1IRONSIDE 100766Dig som söker ett premiumalternativ
2RIDGID Peddinghaus MatadorDig som söker ett prisvärt alternativ
3STANLEY 1-83-065Dig som söker ett budgetalternativ

Topp 3 bäst i test skruvstycken 2021

IRONSIDE 100766 – Premium

Vinnaren i premiumsegmentet är Ironside 100766, ett högkvalitativt och pålitligt skruvstycke med mycket goda egenskaper. Detta skruvstycke passar perfekt för såväl industri som hantverk.

Skruvstycket har fasta rörbackar under de plana backarna, det är sänksmitt av härdat stål och det har ett justerbart slid.

Här finns frästa och härdade käftar, helt inkapslad spindel och skruvstycket är trapetsgängat. Klobredden är 130 millimeter, spännvidden 135 millimeter och spänndjupet 87 millimeter.

Fördelar:

 • Hög kvalitet
 • Passar för industri och hantverk
 • Fasta rörbackar
 • Sänksmitt av härdat stål
 • Enkelt att använda

Nackdelar:

 • Möjligen något högt pris

RIDGID Peddinghaus Matador – Prisvärd

Vinnaren i prisvärdsegmentet är Ridgid Peddinghaus Matador. Detta skruvstycke har mätskala 120 millimeter, och spännvidd 150 millimeter. Det är helt smitt i smidesstål och med välbearbetade och härdade glidytor.

Här finns också demonterbar spindelmutter, och räfflade käftar av härdat stål för en riktigt lång livslängd. Detta skruvstycke håller en riktigt hög kvalitet och är mycket enkelt att använda.

Spänndjupet är 75 millimeter, längden 340 millimeter och vikten 10 kg. Det här är ett riktigt bra, men samtidigt mycket prisvärt, skruvstycke.

Fördelar:

 • Härdade glidytor
 • Demonterbar spindelmutter
 • Räfflade käftar
 • Hög kvalitet
 • Lång livslängd
 • Enkel att använda

Nackdelar:

 • Inga nackdelar

STANLEY 1-83-065 – Budget

Vinnaren i budgetsegmentet är Stanley 1-83-065, eftersom detta är ett riktigt bra men samtidigt billigt skruvstycke med många fördelar.

Detta bänkskruvstycke är tillverkat i en robust gjutjärnskonstruktion, och det har förnicklade klingor för korrosionsbeständighet. Skruvstyckets bas kan vridas och låsas i önskat läge, och rullformade gängor ger hållbarhet och smidig funktion.

Käftdjupet är 85 millimeter, tryckkapaciteten är 100 millimeter och tryckkraften hela 1100 kg. Det här är ett riktigt bra skruvstycke, som trots alla dess fördelar håller ett lågt pris.

Fördelar:

 • Kan skruvas fast i arbetsbänken för stabilitet
 • Robust gjutjärnskonstruktion
 • Förnicklade klingor
 • Rullformade gängor
 • Hög tryckkraft

Nackdelar:

 • Möjligen något lägre kvalitet

Köpguide till bästa skruvstycket 2021

Ett skruvstycke kan vara perfekt för de flesta hemmasnickare, och kan komma till användning ofta för en del. Om inte så är den ändå riktigt bra att ha, eftersom det alltid kan komma tillfällen när du behöver sätta fast något och tvingar inte riktigt räcker till eller passar för ändamålet.

Skruvstycket kan användas när du ska såga, limma, borra eller skruva till exempel. Bara fantasin sätter gränser, men generellt kan man säga att skruvstycket behövs när du vill att något ska sitta stadigt medan du arbetar på det.

Att köpa skruvstycke, eller närmare bestämt hitta rätt, är dock inte alltid det enklaste. Det finns oändligt många olika att välja mellan, egenskaper kan variera och det finns skruvstycken i alla tänkbara prisklasser. Är dyrast alltid bäst? Vad ska man fokusera på när man ska köpa skruvstycken? Och vad är egentligen skillnaden mellan dem?

Kan man göra ett eget skruvstycke?

Det går faktiskt att tillverka ett eget skruvstycke, och det är inte heller särskilt avancerat. Det kan dock vara bra att tänka på att det kan vara svårt att få till samma kvalitet och egenskaper som när man köper ett skruvstycke.

Här bör man framför allt fundera över vad man egentligen behöver. Hur mycket ska skruvstycket klara av? Om det krävs hög kvalitet och hög kraft, till exempel, så kan det vara en bättre idé att köpa ett skruvstycke. Behöver man däremot bara ett enklare skruvstycke så kan det gå alldeles utmärkt med ett hemmagjort.

På internet finns en hel del inspiration och instruktioner, samt videoklipp som visar hur man kan tillverka sitt eget skruvstycke. Använd detta som uppslag och inspiration, eller följ beskrivningarna steg för steg.

Skruvstycke vridbart – vad ska man tänka på?

Det finns många olika varianter när det gäller skruvstycken, och en hel del olika egenskaper och funktioner. Ett vridbart skruvstycke kan ha många fördelar, och det finns skruvstycken som kan roteras i 360 grader. En del skruvstycken kan även vinklas i 45 grader.

Att skruvstycket är vridbart kan förstås vara en stor fördel och gör skruvstycket ännu mer användningsbart. Det är dock viktigt att du kan lita på att skruvstycket håller sin position när du låser det. Är du ute efter ett sådant skruvstycke bör du alltså gärna kolla på det i butik om du har möjlighet, alternativt läsa omdömen om sådana finns.

Med vissa material kan det snarare vara en nackdel om skruvstycket är vridbart, eftersom det kan innebära att skruvstycket rör på sig och inte sitter lika stadigt. Det kan vara bra att ha detta i åtanke om man letar efter ett vridbart skruvstycke, och har tänkt använda det till lite grövre material.

Att skruvstycket är stabilt och sitter stadigt blir extra viktigt här, men framför allt är det viktigt att det är stadigt när du låser det i en viss position. Gör extra noggrann research och ta god tid på dig när du ska köpa ett vridbart skruvstycke.

Att köpa skruvstycke – vad ska man tänka på?

Det finns förstås många saker som man behöver tänka på när man ska köpa ett skruvstycke. Det allra viktigaste är dock att utgå från vad man behöver. Om du bara vill fokusera på en enda sak så är det detta du ska utgå ifrån. Vad behöver du? Vilka egenskaper är viktiga för dig? Vad ska skruvstycket användas till?

För att göra det enkelt kan man säga att för enklare arbeten räcker det med ett enklare skruvstycke, men för mer avancerade arbeten krävs ett mer avancerat skruvstycke av högre kvalitet.

Det är dock alltid viktigt att fokusera på kvalitet, och det kan vara en stor fördel att välja ett rejält och stabilt skruvstycke. Även för enklare arbeten är sådana egenskaper en stor fördel.

När det gäller prisklassen så finns det skruvstycken som kostar ett par hundralappar, men också de som kostar många tusenlappar. Att undvika de allra billigaste kan vara en bra idé, men utöver det beror det helt på vad du behöver. Ofta får man vad man betalar för, men man ska heller inte betala för mer än vad man behöver.

Sammanfattningsvis så handlar det alltså helt om vad du behöver. Börja med att fundera över vad du söker – allt från vilka egenskaper och funktioner som är viktiga för dig och vilken prisklass du letar i, till eventuella märken du föredrar och vad skruvstycket ska klara av.

När du vet exakt vad du söker så blir det betydligt enklare att hitta det. Det kan också vara en bra idé att sätta en budget i förväg för att begränsa dina alternativ ytterligare och göra det enklare att hitta rätt. Sedan är det bara att börja leta – och ta gärna god tid på dig, speciellt om du har tänkt köpa ett skruvstycke i en lite högre prisklass.

Kolla runt, läs på om olika skruvstycken och jämför olika alternativ. Kom ihåg att utgå från vad du behöver, och välj det skruvstycke som känns rätt för dig. Ett skruvstycke kommer med stor sannolikhet att hjälpa dig en hel del, men då är det en förutsättning att du har valt det skruvstycke som bäst uppfyller dina behov.

Lämna en kommentar