Bästa toaletten

När det är dags att byta ut toaletten eller välja en toalett till ett nybyggt hus så finns det mycket man behöver tänka på. Det är viktigt att utgå från såväl vad som passar i badrummet, som vad man själv föredrar. Det är alltså inte det enklaste att hitta rätt toalett, men för att göra det enklare så har vi här tagit fram tre toaletter i olika prisklasser som alla är riktigt bra. Oavsett om du letar efter en premium-, prisvärd- eller budgettoalett så hittar du det här.

Fix Hemma drivs tack vare våra besökare. Vi kan komma att få en provision från butikerna som nämns i artikeln

PlaceringProduktPassar
1GUSTAVSBERG Estetic 8300Dig som söker ett premiumalternativ
2IFÖ Spira Rimfree 626009311010Dig som söker ett prisvärt alternativ
3IFÖ Sign 6860Dig som söker ett budgetalternativ

Topp 3 bäst i test toaletter 2021

GUSTAVSBERG Estetic 8300 – Premium

Vinnaren i premiumsegmentet är Gustavsberg Estetic 8300. Denna snygga, svarta toalettstol har en mjukstängande sits och Ceramic Plus-ytbehandling. Den har en justerbar spolmängd på upp till 6 liter, och sitthöjden är 42 centimeter.

Denna toalettstol är tillverkad i hygieniskt, hållbart samt tätsintrat sanitetsporslin och den har en tyst vattenpåfyllning. Den kommer fabriksinställd på dubbelspolning med 4 och 2 liter. Rengöringen blir enklare tack vare Hygienic Flush med öppen spolkant.

Toalettstolen är golvstående och den har en storlek på 85,5 x 37 x 68 centimeter. Den kommer med en flexibel avloppsstos för anslutning av avloppet mot golv eller rakt mot väggen, samt en flexibel anslutningsslang med 10 millimeters anslutning.

Några andra fördelar är till exempel den organiska designen med lättstädade ytor, och att den spolar ända upp till kanten för en bättre hygien. Denna toalettstol har inga skruvhål, utan är avsedd för limmontage mot golvet.

Det är svårt att hitta någon nackdel med den här högkvalitativa, snygga och praktiska toalettstolen. Om vi ändå ska nämna någonting så är det möjligen det höga priset.

Fördelar:

 • Snygg design
 • Mjukstängande sits
 • Ceramic Plus-ytbehandling
 • Justerbar spolmängd
 • Tillverkad i hygieniskt och hållbart sanitetsporslin
 • Tyst vattenpåfyllning
 • Hygienic Flush med öppen spolkant
 • Enkel rengöring
 • Organisk design
 • Spolar ända upp till kanten
 • Hög kvalitet

Nackdelar:

 • Möjligen något högt pris

IFÖ Spira Rimfree 626009311010 – Prisvärd

Vinnaren i prisvärdsegmentet är IFÖ Spira Rimfree 626009311010. Denna prisvärda toalettstol har en mjukstängande hårdsits och Fresh WC. Den är helt utan spolkant vilket gör att smuts och bakterier inte har någonstans att gömma sig, dessutom gör det att toalettstolen blir mer hygienisk och lättstädad.

Här finns ett inbyggt och dolt s-lås, en spolknapp i blank krom och rengöringsvänliga glasyr Ifö Clean. Den smarta funktionen Fresh WC underlättar rengöringen och ger en fräsch doft. Doseringstabletterna för Fresh WC stoppas i via spolknappen.

Denna högkvalitativa och samtidigt prisvärda toalett är designad av Knud Holscher och godkänd enligt Nordic Quality. Spolningen är 4 och 2 liters, sitthöjden utan sits är 42 centimeter och toalettstolens mått är 65 x 35,5 x 86 centimeter.

Fördelar:

 • Mycket prisvärd
 • Mjukstängande hårdsits
 • Fresh WC
 • Utan spolkant
 • Hygienisk
 • Lättstädad
 • Ifö Clean
 • Hög kvalitet
 • Godkänd enligt Nordic Quality

Nackdelar:

 • Inga nackdelar

IFÖ Sign 6860 – Budget

Vinnaren i budgetsegmentet är IFÖ Sign. Denna toalettstol har inbyggt s-lås och dubbelspolning. Den har en hel cisternkåpa som gör rengöringen enklare, och den är fri från kondens. Här finns även den smarta funktionen Fresh WC som gör rengöringen enklare och dessutom ger en fräsch doft. Doseringstabletterna för Fresh WC stoppas i via spolknappen. Här ingår en mjuksits.

Den här toalettstolen har två spolmängder, på 2 och 4 liter per spolning, och man spolar med den kromade tryckknappen. Toalettstolen monteras genom limning, så det krävs inga skruvar. Porslinet har en hård, jämn och slät yta tack vare att den är ytbehandlad med Ifö Clean. Detta gör även att rengöringen blir enklare, och det ger ett fräschare utseende under en längre tid.

Toalettstolen har en klassisk skandinavisk design, och den kan även kompletteras med ett sensor-kit för beröringsfri spolning. Sitthöjden är 42 centimeter, vikten 30 kg och storleken 74,2 x 35 x 53,5 centimeter. Det här är en mycket högkvalitativ och väldigt praktiskt toalettstol, till ett bra pris.

Fördelar:

 • Dubbelspolning
 • Enkel rengöring
 • Fresh WC
 • Mjuksits ingår
 • Klassisk skandinavisk design
 • Sensor-kit kan köpas till för beröringsfri spolning
 • Hög kvalitet
 • Mycket bra pris

Nackdelar:

 • Inga nackdelar

Köpguide till bästa toaletten 2021

Att köpa toalett borde kanske inte vara så komplicerat, men även om alla toalettstolar förmodligen fungerar att använda så finns det ändå en hel del skillnader. I dag är utbudet av toalettstolar stort, och skillnaderna mellan dem är ganska stor.

Det finns toalettstolar i olika färger, olika storlekar, vägghängda, golvstående och med en hel del olika funktioner. Nackdelen är förstås att det kan bli svårt att veta vad man vill ha, men fördelen är att man kan hitta en som passar helt perfekt.

När du ska köpa en toalett bör du alltså börja med att fundera över vad du behöver, och vill ha. Fundera framför allt på funktioner och egenskaper – vill du kanske ha beröringsfri spolning eller en lättstädad toalett? Fundera över vad som känns viktigt för just dig, och utgå från det när du väljer toalett.

För att göra det lite enklare att hitta rätt så kommer vi här att gå igenom en del saker som kan vara bra att tänka på när man ska välja toalett, med fokus på olika modeller och egenskaper. Förhoppningsvis kan detta göra det lite enklare för dig att komma fram till vilken toalettstol du behöver, och vill ha.

Toalett utan spolkant – vad tänka på?

Toaletter utan spolkant har blivit mer och mer populära senaste åren, och de har också uppenbara fördelar. Den främsta fördelen är att de är mer hygieniska, eftersom smuts och bakterier helt enkelt inte har någonstans att gömma sig. De blir också mer lättstädade, vilket förstås kan vara en stor fördel.

En toalett utan spolkant är ofta en väldigt bra val, som de flesta är nöjda med. Är du inne på att köpa en toalett utan spolkant så kan det definitivt vara en bra idé, och har du inte funderat på det innan så bör du överväga det.

Vägghängd toalett – vad tänka på?

En vägghängd toalett har många fördelar – men också många nackdelar, tyvärr. Framför allt är det mycket mer avancerad och krångligt att installera en vägghängd toalett, och därför bör det helst göras när du ändå ska renovera hela badrummet eller om du bygger ett nytt hus.

Om du ändå vill ha en vägghängd toalett så bör du vara beredd på att det är en större process att sätta in en sådan, och mer kostsamt. Dessa toaletter kostar också mer i inköp, och det händer att de lossnar och läcker.

Det finns alltså en hel del att tänka på om man vill ha en vägghängd toalett, och även om de har många fördelar så finns det också en del nackdelar och mycket som man behöver ha koll på. Se till att läsa på ordentligt och kolla upp allting, och fundera ordentligt innan du bestämmer dig för en vägghängd toalett.

Toalett utan avlopp – vad tänka på?

Om man behöver en toalett men inte har något avlopp, till exempel i fritidshuset, så finns det många så kallade ”fritidstoaletter” att välja mellan. Dessa fungerar oftast väldigt annorlunda jämfört med vanliga toaletter, men exakt hur de fungerar varierar förstås mellan olika modeller.

I dag finns det till och med porslinstoaletter som ser ut nästan exakt som en vanlig toalett – men som varken kräver avlopp, vatten eller el. Men det finns också många andra alternativ, och det handlar helt om vad man behöver och vill ha.

Toalett installation – vad tänka på?

Hur du installerar en toalett beror på flera olika saker – om det är en vägghängd eller golvstående toalettstol, om du bara ska byta ut toalettstolen eller installera den i ett nytt badrum eller flytta den och så vidare.

Även om du bara ska byta ut själva toalettstolen så varierar tillvägagångssättet beroende på om det är en vägghängd eller en golvstående toalett. Generellt kan man dock säga att det inte är allt för avancerat, och man kan – och får – göra det själv om man vill. Är man osäker kan det dock vara en bra idé att anlita en rörmokare.

Vad ska man tänka på när man väljer toalett?

När du ska köpa en toalett så handlar det främst om vad du vill. Utgå från dina behov och önskemål, och börja med att fundera över vad som är viktigt för dig. Vill du kanske ha en svart toalettstol? Eller en som är extra lättstädad? Kanske vill du ha beröringsfri spolning? Eller någon annan praktisk funktion?

Börja alltså med att fundera över vad som är viktigt för dig, ta reda på vad du söker helt enkelt. När du vet vad du vill ha så kommer det att bli enklare att hitta det. Därefter gäller det bara att kolla runt, läsa på och jämföra olika alternativ för att hitta den toalett som passar dig och ditt badrum bäst.

Lämna en kommentar