Bästa tvättställsblandaren

Det finns många olika varianter när det gäller tvättställsblandare, med olika egenskaper och i olika prisklasser. Det kan göra det svårt att veta vilken man ska välja. För att göra det lite enklare har vi här valt ut tre riktigt bra tvättställsblandare i premium-, prisvärd- och budgetsegmentet. Oavsett vad du letar efter så kan du hitta det här.

Fix Hemma drivs tack vare våra besökare. Vi kan komma att få en provision från butikerna som nämns i artikeln

PlaceringProduktPassar
1ADORA SensitivaDig som söker ett premiumalternativ
2GROHE EssenceDig som söker ett prisvärt alternativ
3GUSTAVSBERG EsteticDig som söker ett budgetalternativ

Topp 3 bäst i test tvättställsblandare 2021

ADORA Sensitiva – Premium

Vinnaren i premiumsegmentet är Adora Sensitiva, en tvättställsblandare med sensor. Temperaturen kan ställas in med ett tydligt reglage på sidan av blandaren, och en automatisk spolning sker var femte dag. Det finns också en energi- och vattenbesparande strålsamlare, och för ökat flöde kan man använda den medföljande insatsen.

Tvättställsblandaren drivs med ett litium CR-P2 6 volts batteri, som ingår. Denna tvättställsblandare har ett glansigt kromutseende, och en snygg och stilren design som passar perfekt i de flesta hem.

Flexibla anslutningsrör, slang, backventiler, en Pop up-ventil samt ett batteri ingår. Batteriet räcker i ungefär två år vid normal användning. Denna snygga tvättställsblandare håller hög kvalitet och passar perfekt för dig som vill ha en modern, smart och hygienisk tvättställsblandare med många fördelar.

Fördelar:

 • Har sensor
 • Automatisk spolning var femte dag
 • Energi- och vattenbesparande strålsamlare
 • Insats för ökat flöde ingår
 • Snygg och stilren design
 • Batteri ingår
 • Hög kvalitet

Nackdelar:

 • Inga nackdelar

GROHE Essence – Prisvärd

Vinnaren i prisvärdsegmentet är Grohe Essence. Denna snygga och mycket prisvärda tvättställsblandare har ett stilrent utseende, ett smalt cylinderformat hus och en böjd pip. Har finns många smarta detaljer och funktioner, som till exempel SilkMove-insatser som gör att man enkelt kan styra vattenflödet.

Tvättställsblandaren har Grohe StarLight-kromytbehandlingen som ger den en glansig yta och dessutom är enkel att rengöra. Den är också enkel att installera, tack vare QuickFix Plus-systemet.

Andra fördelar är till exempel etthålsmontage, metallgrepp, temperaturbegränsare och strålsamlare – såväl automatisk som justerbar. Denna enkla men snygga tvättställsblandare har många fördelar, håller en hög kvalitet och passar perfekt i de flesta badrum.

Fördelar:

 • Snygg design
 • Mycket prisvärd
 • Vattenflödet kan styras
 • Enkel att rengöra
 • Enkel att installera
 • Etthålsmontage
 • Temperaturbegränsare
 • Strålsamlare
 • Hög kvalitet

Nackdelar:

 • Inga nackdelar

GUSTAVSBERG Estetic – Budget

Vinnaren i budgetsegmentet är Gustavsberg Estetic. Den här tvättställsblandaren har trots sitt låga pris många fördelar – till exempel ett snyggt kromutförande, keramisk tätning och en justerbar maxtemperatur.

Den keramiska tätningen ger droppsäkring och en lång livslängd. Denna tvättställsblandare är även enkel att montera, med en typgodkänd och flexibel vattenanslutning. Tvättställsblandaren är tillverkad i livsmedelsgodkända material och den innehåller mindre än 0,1 procent bly.

Denna tvättställsblandare är mycket prisvärd – den håller hög kvalitet och är enkel att montera, använda och rengöra. Den har en stilren design som gör att den passar in i de flesta badrum, och den har en lång livslängd.

Fördelar:

 • Snygg design
 • Keramisk tätning
 • Justerbar maxtemperatur
 • Droppsäkring
 • Lång livslängd
 • Enkel att montera
 • Prisvärd
 • Enkel att rengöra
 • Stilren design

Nackdelar:

 • Inga nackdelar

Köpguide till bästa tvättställsblandaren 2021

Att köpa tvättställsblandare kan verka väldigt enkelt, och till en början tänker man kanske att det inte har någon betydelse vilken man väljer. Alla gör ju trots allt samma sak, och utformningen bör väl inte ha någon större betydelse. Men det finns faktiskt en hel del skillnader mellan olika tvättställsblandare.

Först och främst så har utformningen faktiskt en viss betydelse, framför allt rent estetisk. Vilken tvättställsblandare som passar bäst beror på hur badrummet ser ut i övrigt och inte minst hurdant handfat man har. Om handfatet är fristående och ligger ovanpå ett skåp, då behöver man till exempel en högre tvättställsblandare. Om tvättställsblandare däremot ska sitta på själva handfatet finns flera alternativ.

Även om man bortser från utformningen så finns det ganska mycket att tänka på. Olika tvättställsblandare kan ha olika funktioner, och olika fördelar. Det finns till exempel tvättställsblandare med sensor, som är nästintill helt beröringsfria – bortsett från att man kan justera temperaturen.

Utöver det finns det tvättställsblandare i olika färger och i olika material, och även detta kan ha stor betydelse. Utformningen i kombination med materialet kan till exempel göra att tvättställsblandaren är enkel att rengöra. När det gäller färg så handlar det däremot främst om vad som passar in i badrummet.

Här kommer vi att gå igenom sådant som kan vara bra att tänka på när du ska välja tvättställsblandare till ditt badrum. Allt från färg och utformning, till hur tvättställsblandare fungerar och vad man bör tänka på rent allmänt när man ska köpa en tvättställsblandare.

Tvättställsblandare svart – vad tänka på?

När det gäller färgen på tvättställsblandaren så handlar det främst om vad som passar in i badrummet, och vad du själv föredrar. Om du har svarta detaljer i badrummet så kanske en svart tvättställsblandare är det som smälter in bäst. Men det kan också vara så att du vill ha en annorlunda detalj.

Generellt kan man dock säga att en svart tvättställsblandare bör matchas med någonting annat i svart – kanske är kaklet eller delar av det svart, eller annan inredning i badrummet. Men det här är helt och håller en smaksak och det är förstås bara du själv som kan avgöra hur din tvättställsblandare ska se ut.

Tvättställsblandare hög – vad tänka på?

När det gäller utformningen på tvättställsblandare så är det ofta en smaksak, men just höjden på tvättställsblandaren beror också på vilken typ av handfat du har. Om du har ett fristående handfat som är placerat ovanpå ett badrumsskåp så behöver du förmodligen en högre tvättställsblandare, som når över handfatet.

Även om du har ett vanligt handfat, eller ett handfat som är placerat i själva badrumsskåpet, så kan du förstås välja en lite högre tvättställsblandare. Det är förmodligen inte särskilt praktiskt med en allt för hög tvättställsblandare, men föredrar du en något högre modell så kan du välja en sådan.

Byta tvättställsblandare – vad tänka på?

Först och främst så får du byta tvättställsblandare själv, det finns ingen lag som säger att du måste anlita en rörmokare för att göra det. Det kan dock vara bra att känna till att det finns fördelar med att anlita någon, och det kan också bli värt det rent ekonomiskt om olyckan skulle vara framme.

Även om du klarar att byta tvättställsblandare själv och gör det perfekt så kan det uppstå skador. Detsamma gäller om en rörmokare har gjort jobbet. Det kan handla om materialfel, till exempel. Skillnaden är att om någonting skulle inträffa så kan det bli en betydligt enklare process med försäkringsbolaget om du har anlitat en rörmokare, jämfört med om du har gjort jobbet själv.

Det är förstås bara du själv som kan avgöra om du vill göra jobbet själv för att komma billigare undan, eller om du vill anlita en rörmokare för att slippa eventuella problem med försäkringen senare. Det är dock bra att tänka på detta innan man bestämmer sig, och att ta ett välgenomtänkt beslut. Skulle det uppstå en vattenskada så kan det bli både dyrt och besvärligt, och det sista man vill är förmodligen att det dessutom blir problem med försäkringen.

Hur fungerar tvättställsblandare?

Alla har förmodligen tvättställsblandare dagligen, för att tvätta händerna framför allt, och vet förmodligen hur en sådan fungerar. Det finns förstås en del olika varianter, och de kan fungera på lite olika sätt, men det alla har gemensamt är att de är hyfsat enkla att använda.

En lite nyare variant är tvättställsblandaren med sensor. Det är helt enkelt en beröringsfri tvättställsblandare där vattnet sätts igång när du placerar händerna under den. Ofta finns ett reglage på sidan där du kan justera temperaturen på vattnet, och därmed blir den inte helt beröringsfri – men nästintill.

Det finns förstås många fördelar med en beröringsfri tvättställsblandare, och den mest självklara fördelen är att det blir mycket mer hygieniskt – vilket är perfekt om man är många som bor tillsammans eller om man ofta har besök. En annan fördel är att det blir miljövänligt. Utöver det så kan det vara ett bra alternativ för den som är svag i händerna eller har problem med smärta i händerna, och har svårt att sätta igång tvättställsblandaren. Eftersom man aldrig rör tvättställsblandaren, förutom när man behöver justera värmen, så blir den inte heller lika smutsig och kan därför vara betydligt enklare att rengöra.

Vad ska man tänka på när man väljer tvättställsblandare?

När du ska köpa en tvättställsblandare handlar det främst om två saker: Vad du behöver, och vad du vill ha. Det kan vara en bra idé att börja med att fundera över om du måste ha en specifik modell, till exempel för att du har ett fristående handfat och därför behöver en högre modell, eller för att du har problem med smärta i händerna och känner att du behöver en tvättställsblandare med sensor.

Därefter bör du fundera över vad du själv föredrar. Är det några funktioner, material eller en utformning som känns extra viktig för dig? Vill du ha en svart tvättställsblandare för att matcha övrig inredning? Vill du kanske ha en tvättställsblandare som är enkel att rengöra? Eller en med strålsamlare, temperaturbegränsare eller någon annan speciell funktion?

När du vet vad du letar efter så blir det betydligt enklare att hitta det. För att begränsa utbudet ytterligare, och göra det ännu enklare att hitta rätt, så kan du även sätta en budget. Utgå ifrån vad du kan betala, och vad du känner är rimligt att betala för en tvättställsblandare, men tänk också på att vissa modeller är dyrare än andra – om du till exempel vill ha en med sensor så får du räkna med att betala lite mer.

Därefter är det dags att börja kolla runt, läsa på om olika tvättställsblandare och jämföra olika alternativ med varandra. Läs gärna omdömen om sådana finns, och fråga återförsäljare om du funderar över något. Men utgå främst ifrån vad du behöver och vill ha, och välj den tvättställsblandare som passar dig bäst.

Lämna en kommentar