Bästa vägghängda toaletten

En vägghängd toalett har flera fördelar, men framför allt är det en smaksak huruvida man föredrar en golvstående eller en vägghängd toalett. Att välja vägghängd toalett är dock inte alltid det enklaste, och för att göra det lite enklare så har vi här tagit fram tre olika vägghängda toaletter i olika prisklasser som alla är riktigt bra. Oavsett om du letar efter en vägghängd toalett i premium-, prisvärd eller budgetsegmentet så hittar du det här.

Fix Hemma drivs tack vare våra besökare. Vi kan komma att få en provision från butikerna som nämns i artikeln

PlaceringProduktPassar
1GUSTAVSBERG Nautic GB111522201231Dig som söker ett premiumalternativ
2GUSTAVSBERG Nautic GB111522401211Dig som söker ett prisvärt alternativ
3GUSTAVSBERG 5G84Dig som söker ett budgetalternativ

Topp 3 bäst i test vägghängda toaletter 2021

GUSTAVSBERG Nautic GB111522201231 – Premium

Vinnaren i premiumsegmentet är Gustavsberg Nautic GB111522201231. Denna vägghängda toalettstol har många fördelar – den är städvänlig, har en minimalistisk design och en sits med Soft Close och Quick Release-funktion.

Storleken på toalettstolen är 90 x 34,5 x 70 centimeter och sitthöjden är 45 centimeter. Här finns även justerbar vattenanslutning för flexibelt montage. Denna toalettstol har dessutom en hög maxvikt på hela 400 kg.

Denna toalettstol är tillverkad i ett hygieniskt, hållbart och tätsintrat sanitetsporslin. Den har en öppen glaserad spolkant som gör rengöringen enklare, och för bättre hygien spolar den ända upp till kanten. Toalettstolen är fabriksinställd på dubbelspolning, men spolmängden kan justeras upp till 6 liter.

En annan fördel är att toalettstolen kan utrustas med armstöd och care-sits, för funktionsanpassning. Här finns många fördelar och smarta egenskaper, och dessutom håller toalettstolen mycket hög kvalitet. Ska vi nämna någon liten nackdel så är det möjligtvis det höga priset, även om den är värd sitt pris.

Fördelar:

 • Städvänlig
 • Minimalistisk design
 • Soft Close-funktion
 • Quick Release-funktion
 • Justerbar vattenanslutning
 • Hög maxvikt (400 kg)
 • Hygieniskt, hållbart, tätintrat porslin
 • Spolar ända upp till kanten
 • Enkel att rengöra
 • Justerbar spolmängd
 • Kan utrustas med armstöd och care-sits
 • Hög kvalitet

Nackdelar:

 • Något högt pris

GUSTAVSBERG Nautic GB111522401211 – Prisvärd

Vinnaren i prisvärdsegmentet är Gustavsberg Nautic GB111522401211. Denna toalettstol har standardsits och den är tillverkad i hygieniskt och hållbart sanitetsporslin. Storleken är 90 x 34,5 x 70 centimeter och sitthöjden 45 centimeter.

Här finns också justerbar vattenanslutning för flexibelt montage, och när toalettstolen är monterad så lämnas plats mellan tank och vägg för enklare rengöring. Maxvikten är hög, 400 kg, och toalettstolen kan utrustas med både armstöd och care-sits.

Toalettstolen kommer fabriksinställd på enkelspolning, 4 liter, men spolmängden kan justeras upp till 6 liter. Här spolas det ända upp till kanten, för bättre hygien.

Här finns helt enkelt många fördelar, och dessutom håller toalettstolen hög kvalitet. En liten nackdel är dock att priset är en aning högt.

Fördelar:

 • Hygieniskt och hållbart sanitetsporslin
 • Justerbar vattenanslutning
 • Enkel rengöring
 • Hög maxvikt (400 kg)
 • Kan utrustas med armstöd och care-sits
 • Justerbar spolmängd
 • Spolar ända upp till kanten
 • Hög kvalitet

Nackdelar:

 • En aning högt pris

GUSTAVSBERG 5G84 – Budget

Vinnaren i budgetsegmentet är Gustavsberg 5G84. Denna enkla toalettstol har många fördelar och ett bra pris. Här finns bland annat funktionerna Soft Close och Quick Release, samt dubbel- och enkelspolning. Den spolar ända upp till kanten.

Storleken är 53 x 37 x 33 centimeter, och väggbultarnas c/c-avstånd är 180 millimeter. Denna toalettstol är även städvänlig, och den har en minimalistisk design. Här finns en öppen spolkant för enklare rengöring, och toalettstolen är tillverkad i ett hygieniskt, hållbart och tätsintrat sanitetsporslin.

Toalettstolen är CE-godkänd, har en hård sits och en vikt på 22 kg. Den levereras med sits och montagesats. Dessutom håller den en väldigt hög kvalitet, och har många fördelar – men faktiskt inga egentliga nackdelar. Det här är ett prisvärt och bra val för den som vill ha en bra vägghängd toalett, utan att behöva betala allt för mycket för den.

Fördelar:

 • Soft Close-funktion
 • Quick Release-funktion
 • Dubbel- och enkelspolning
 • Spolar ända upp till kanten
 • Städvänlig
 • Minimalistisk design
 • Öppen spolkant för enklare rengöring
 • Hygieniskt och hållbart material
 • CE-godkänd
 • Hög kvalitet

Nackdelar:

 • Inga nackdelar

Köpguide till bästa vägghängda toaletten 2021

Att köpa toalettstol är knappast det enklaste. Toalettstolar är trots allt ingenting man köper varje dag, vilket kan göra det svårt att veta vad man behöver tänka på när man ska välja toalettstol. Även om du har bestämt dig för en vägghängd toalett så finns det många olika alternativ att välja mellan.

Det finns vägghängda toalettstolar med många olika funktioner och utformningar. Det finns helt enkelt en hel del som kan vara bra att tänka på när man väljer toalett. För att göra det lite enklare så kommer vi här att gå igenom allt från för- och nackdelar med en vägghängd toalett, till olika modeller och mycket annat.

Vägghängd toalett fördelar

Det finns många fördelar med en vägghängd toalettstol, inte minst att de är enklare att rengöra. En annan fördel är att de har en ren, modern och minimalistisk design. Många föredrar helt enkelt denna modell för att den ser mer stilren och snygg ut i badrummet, och är lite diskretare än en vanlig toalettstol.

En vägghängd toalett gör även att du får mer golvyta, vilket kan göra att badrummet upplevs som större – det skapar helt enkelt en illusion av öppenhet. Men det finns många fler, mer praktiska, fördelar. Höjden blir justerbar, vilket är bra om du vill att sitthöjden ska bli högre eller lägre.

Vägghängda toalettstolar erbjuder även en bättre tillgänglighet för personer med funktionshinder, och de kan dessutom enkelt utrustas med till exempel armstöd för att göra den ännu mer funktionsanpassad.

Vägghängd toalett nackdelar

En nackdel med vägghängda toaletter är att de ofta kostar lite mer än en vanlig toalettstol, och att du dessutom kan behöva köpa vissa delar separat. Ekonomiskt kan det alltså vara ett lite sämre alternativ.

Installationen är också lite mer avancerad och komplex, och det är inte ens säkert att en vägghängd toalett är kompatibel med installationen i badrummet. Det gäller helt enkelt att ta reda på om du kan installera en vägghängd toalettstol i ditt badrum, innan du köper en sådan.

En vägghängd toalett kräver också en noggrann placering, de bör till exempel inte placeras vid en yttre vägg. Andra nackdelar är till exempel att de har en benägenhet att lossna och läcka, de kräver en tjockare vägg och det krävs att väggen tas bort vid installation. De passar alltså bäst att sätta in när du ändå ska renovera badrummet, eller när du bygger nytt hus.

Vägghängd toalett problem – vad tänka på?

Som vi nämnde ovan så kan vägghängda toaletter lossna och läcka, vilket kan vara bra att tänka på. Något annat som är bra att tänka på är att de är betydligt mer komplicerade att installera, och de är sällan det bästa valet om du bara ska byta ut toalettstolen. Om du däremot renoverar badrummet eller bygger nytt kan de vara ett bra alternativ.

Vägghängd toalett maxvikt – vad tänka på?

Många är oroliga över maxvikten på vägghängda toaletter, eftersom man tror att de har en väldigt låg maxvikt. Men just detta brukar inte vara något problem, eftersom maxvikten ofta är väldigt hög.

Självklart kan maxvikten variera en del mellan olika toalettstolar, men det finns till exempel vägghängda toaletter som har en maxvikt på 400 kg. För att vara på den säkra sidan bör du dock kolla vad som gäller för den toalett du väljer.

Vägghängd toalett montering – vad tänka på?

Som vi nämnde tidigare så är det betydligt mer komplicerat att montera och installera en vägghängd toalett än en vanlig toalett. Detta passar bäst att göra när du ändå ska göra en större renovation i badrummet, eller om du bygger nytt hus.

Om du ändå vill installera en vägghängd toalett så bör du räkna med att det är ett ganska stort projekt som kan bli både kostsamt och tidskrävande. Ha det i åtanke och räkna på det innan du bestämmer dig.

Vad ska man tänka på när man väljer vägghängd toalett?

Det finns en hel del att tänka på när man ska välja vägghängd toalett, eller när man ska välja toalettstol överhuvudtaget. Om du redan har bestämt dig för en vägghängd toalettstol så bör du främst fundera över vilka funktioner och vilken utformning du vill ha på din toalettstol.

Här finns många olika alternativ, men utgå från det som är viktigt för dig. En fördel med vägghängda toalettstolar är att de är enklare att rengöra, men det finns modeller som har ännu större fördelar när det gäller enkel rengöring. Om detta är viktigt för dig kan det vara bra att kolla lite extra på sådant.

Fundera över vilka funktioner som känns viktiga, men också vilken utformning och så vidare. När du vet vad du letar efter så kommer det att bli enklare att hitta det. För att göra det ännu enklare kan du även sätta en budget innan.

Därefter gäller det bara att kolla runt, läsa på och jämföra olika alternativ. Kolla gärna på vägghängda toaletter i butik om du har möjlighet, för att få en bättre uppfattning om hur de ser ut. Fråga återförsäljare om du är osäker över något, och se till att kolla efter omdömen om sådana finns – eller fråga vänner och bekanta som har vägghängda toaletter, för att se om de kan rekommendera en viss modell.

Lämna en kommentar